INSTAGRAM

INSTAGRAM
INSTAGRAM

TRAVELS

TRAVELS
TRAVELS

E-BOOK

E-BOOK
E-BOOK O FOTOGRAFII

Ciasteczka owsiane fit z bananem

  

Ciasteczka owsiane z bananem to ostatnio moja ulubiona przekąska. Robię je zawsze, kiedy dopadnie mnie ochota na coś słodkiego, a nie chcę się zajadać niezdrowymi słodyczami z supermarketu. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę :) Żadnego ucierania i ubijania, masa wymaga wymieszania i wyłożenia na blaszkę.


Te ciasteczka owsiane to super przepis sam w sobie, jak i baza do dalszych eksperymentów. Możecie do nich dorzucić ulubione bakalie, orzechy czy wiórki kokosowe. Ja często dodaję dużą łyżkę masła orzechowego. Jak już opanujecie konsystencję, to możecie kombinować do woli!


Za bazę posłużą nam płatki owsiane, bo mają dużą zawartość rozpuszczalnego, łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Kolejny składnik to banany. Bogate są w potas, magnez, cynk, witaminę C i witaminy z grupy B. Mają w sobie sporo cukrów prostych, dlatego od razu dodają energii. Potas i magnez regulują pracę serca, dlatego są zalecane jako naturalny lek na regulację ciśnienia krwi.

 

Do ciastek można dodać ulubione ‘słodkie’ przyprawy – cynamon, anyż gwiazdkowy, mielony kardamon, rozdrobnione goździki, skórkę otartą z pomarańczy czy mieszankę przypraw do piernika. Sezam i chia też się dobrze sprawdzą. Mniej dbającym o linię polecam czekoladę – najlepiej gorzką, bogatą w magnezCzekolada w połączeniu z bananem zawsze smakuje nieziemsko!

 

 

Składniki:

 

·       2 średniej wielkości dojrzałe banany 

·       1 jajko

·       2 łyżki miodu prawdziwego (można pominąć)

·       2 łyżki posiekanych migdałów

·       1 łyżeczka mielonego cynamonu

·       1 łyżka oleju kokosowego

·       około półtorej szklanki płatków owsianych (najlepiej bio)

 

Przygotowanie:

  1. Banany rozgniatamy dokładnie w misce widelcem.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie mieszamy.
  3. Masę nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.

Smacznego! :)


 

 

Brak komentarzy