INSTAGRAM

INSTAGRAM
INSTAGRAM

TRAVELS

TRAVELS
TRAVELS

E-BOOK

E-BOOK
FASHION

Muffinki kakaowe z gruszką


Od kilku dni miałam zachcianki na gruszki i podczas ostatniej “wyprawy” do Coles (australijskiej Biedronki) kupiłam całą siatkę. Część zjedliśmy jako przekąskę, część poszła na nadzienie do naleśników, a część na pyszne kakaowe muffinki z gruszką. Jak wspominałam w ostatnim wpisie, gotowanie i pieczenie to jedna z czynności, która relaksuje mnie najbardziej. Spróbuj, może na ciebie też zadziała! 

Muffinki kakaowe z gruszką to jedne z najlepszych, jakie ostatnio jedliśmy. Może nie wyglądają zbyt przepięknie, ale są naprawdę wyśmienite!  Idealne w konsystencji i ten dodatek gruszek, mmm pycha! Najlepiej smakują na drugi dzień, chociaż mój mężczyzna zjadł pół formy jeszcze na ciepło, a zanim zabrałam się za fotografowanie, zostało tylko pięć, które widzicie na zdjęciach. Za karę zatrudniłam go jako modela ;)

Po upieczeniu i wystudzeniu można je włożyć do plastikowego pojemnika na żywność, dzięki czemu następnego dnia będą wilgotne i rozpływające się w ustach. Świetne sprawdzą się jako drugie śniadanie albo deser do filiżanki kawy lub herbaty. 

Przepis na ok. 12 muffinek 

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g drobnego cukru do wypieków (zastąpiłam 100 ml miodu)
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
125 g masła (zastąpiłam olejem kokosowym) 
1 łyżka miodu
2 jajka
½ szklanki wody
½ szklanki mleka (ja użyłam migdałowe)
4 łyżki kakao
300 g gruszek (u mnie 3 sztuki), obranych i pokrojonych w niedużą kostkę

1. Przesiać mąkę do pieczenia i wymieszać suche składniki.
2. Utrzeć jajka z cukrem i masłem. Dodać mleko oraz wodę. Wymieszać. 
3. Połączyć suche składniki z mokrymi.
4. Blaszkę na muffiny wyłożyć silikonowymi foremkami lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 
5. Foremki napełnić ciastem.
6. Na wierzch ułożyć pokrojoną gruszkę. 
7. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.





TIP: Jeśli zostało ci kilka gruszek, możesz przekroić je na pół, posypać cynamonem i upiec w piekarniku razem z muffinkami. Proponuję podać zaraz po upieczeniu z lodami waniliowymi <3


Smacznego! 

Brak komentarzy