Jeśli brakuje Wam ostatnio pomysłów na
śniadanie to przychodzę dziś z małą inspiracją. Pancakes, bo to o nich mowa, to
mój absolutny śniadaniowy faworyt.
Te mini naleśniki są lekkie, mięciutkie,
słodkawe i smakują fantastycznie! Przygotowuje się je błyskawicznie ze
składników, które zazwyczaj mamy w domu, czyli mąki, jajek i mleka.
Jako dodatek do pancakes świetnie sprawdzi się
syrop klonowy, domowa konfitura, owoce czy miód. Ja użyłam truskawek i jeżyn,
ale tak naprawdę ogranicza Was tylko wyobraźnia. :)
Składniki:(3-4 porcje)
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka roztopionego masła (zastąpiłam olejem kokosowym)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
2. Dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło.
3. Za pomocą trzepaczki rozmieszaj składniki, aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
4. Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
5. Patelnię rozgrzej niezbyt mocno i wylewaj po porcji ciasta.
6. Odwróć na drugą stronę, gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.
7. Podawaj od razu z owocami, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.
2. Dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło.
3. Za pomocą trzepaczki rozmieszaj składniki, aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
4. Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
5. Patelnię rozgrzej niezbyt mocno i wylewaj po porcji ciasta.
6. Odwróć na drugą stronę, gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.
7. Podawaj od razu z owocami, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.
Brak komentarzy