INSTAGRAM

INSTAGRAM
INSTAGRAM

TRAVELS

TRAVELS
TRAVELS

E-BOOK

E-BOOK
FASHION

Przepis na pancakes - amerykańskie naleśniki


Jeśli brakuje Wam ostatnio pomysłów na śniadanie to przychodzę dziś z małą inspiracją. Pancakes, bo to o nich mowa, to mój absolutny śniadaniowy faworyt.

Te mini naleśniki są lekkie, mięciutkie, słodkawe i smakują fantastycznie! Przygotowuje się je błyskawicznie ze składników, które zazwyczaj mamy w domu, czyli mąki, jajek i mleka.
Jako dodatek do pancakes świetnie sprawdzi się syrop klonowy, domowa konfitura, owoce czy miód. Ja użyłam truskawek i jeżyn, ale tak naprawdę ogranicza Was tylko wyobraźnia. :)

Składniki:(3-4 porcje)

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka roztopionego masła (zastąpiłam olejem kokosowym)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:

      1.   Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
2.     Dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło.
3.   Za pomocą trzepaczki rozmieszaj składniki, aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
4.       Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
5.       Patelnię rozgrzej niezbyt mocno i wylewaj po porcji ciasta.
6.       Odwróć na drugą stronę, gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.
7.       Podawaj od razu z owocami, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.



Smacznego!

Brak komentarzy