Uwielbiam spędzać czas w rodzinnych stronach. Cisza,
spokój i zieleń w ogrodzie sprawiają, że zawsze wracam tu z ogromną radością i
sentymentem :)
Dłuższy weekend i piękna pogoda zmotywowały mnie do upieczenia
czegoś słodkiego. Tym razem wybrałam bajecznie prostą i pyszną szarlotkę z
kratką. Jest odpowiednio krucha, a mus z jabłek z dodatkiem cynamonu sprawia,
że smakuje obłędnie!
Składniki (na formę o średnicy 28 cm):
ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
mus:
- ok. 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g cukru
- 1-2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Mąkę, masło, cukier i jajko dokładnie
wymieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, i umieszczamy w lodówce na min.
30 minut.
2. Umyte i obrane jabłka kroimy na drobne
kosteczki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem. Dodajemy
pokrojone jabłka. Całość podsmażamy, aż jabłka zbrązowieją
(mi zajęło to ok.15-20min).
3. Na lnianej ściereczce albo na papierze do
pieczenia rozwałkowujemy 3/4 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim natłuszczoną
formę. Dno nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone
jabłka. Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy paski. Z gotowych
pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę.
4. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180
stopniach C przez ok. 40 minut.
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńAż chyba zrobię, ale zapewne podlaskie jabłka smakują najlepiej :-)
Usuń